25 February 2024
template by webcreator
Начало arrow За с. Гинци
Главно меню
Начало
Цени
За нас
Беседки и чешми
Горски парк
Детски кът
Летен бар
Местонахождение
Резервации
Спортен риболов
Хан
Хотел
Press
Контакти
Бъдещи проекти
За с. Гинци
Колегите
Фотогалерия
Видео
Брояч на посетители
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес10
mod_vvisit_counterВчера49
mod_vvisit_counterТази седмица376
mod_vvisit_counterТози месец1217
mod_vvisit_counterВсички дни844894
За с.Гинци PDF Печат Е-мейл

 

Село Гинци се намира в Западна Стара планина. През него минава пътят от София за прохода Петрохан, село Бързия и Берковица. През селото тече река Нишава, която извира северозападно от него близо до връх Ком и достига до Сърбия. Интересен факт е, че през горещите летни месеци водата в реката се губи и се появявава в по-долната част на течението. На североизток от селото е връх

Тодорини кукли, а на югозапад - връх Вучи баба (част от Видлич). Селото се намира на 50 км от София.

Гинци е първото по дължина село в България - 13 км. Освен това вилите са разположени и на голяма височина по оградните възвишения. Отличава се с изключително красива природа, чист въздух, както и живописни местности, в които са пръснати многобройни вили.

Днес Гинци е интересна туристическа дестинация, предпочитана заради близостта си до София и невероятната природа на Балкана.

История

Гинци се споменава в османо-турски документи от средата на 16 век. В регистър от това време се споменава, че село Гинче има 13 домакинства, двама неженени жители и една вдовица, а приходът от него възлиза на 1675 акчета [1]. Според местни предания през времето на Турското робство, селото е разполагало с особен статут. Тъй като Гинци е единственото селище в района на Петроханския проход, където турчин не е имал право да замръкне. А ако го е сторел, то е трябвало да си плаща, за да бъде в безопасност.

Традиционен занаят на гинчани е каменоделството.

Културни и природни забележителности 

  • В село Гинци е запазена една от най-старите църкви в България - „Св. Николай“. Тя е построена през 14 век и все още функционира.
  • В района на селото се намират две пещери
  • В землището на Гинци са туристическите хижи „Малина“ и „Петрохан“.
  • Особено интересна е местността Високи камък, с която местните свързват легендата за извънземни пришълци.
  • Платото Сухая, намиращо се високо над селото.

Други

  • В селото работят два денонощни магазина, два снек бара и Андреев хан, разположен до бреговете на река Нишава и рибарниците, които предлагат истинска балканска пъстърва.


Източник: Уикипедиа